Veel gestelde vragen

Een motorboot huren is een ideale manier om Friesland vanaf het water te ontdekken.

Met een motorboot kom je op plekken die niet altijd over land bereikbaar zijn en ervaar je een vakantie in Friesland op een bijzondere manier. In dit artikel behandelen we veelgestelde vragen over het huren van een motorboot vissen en het doorbrengen van een vaarvakantie op en rond de Friese meren.

Heeft u nog andere vragen over het huren van een motorboot? Laat het aan ons weten, we geven er graag antwoord op.

  • Heb ik een vaarbewijs nodig?

    Nee, voor de motorboten die wij verhuren heeft u geen vaarbewijs nodig.

    Uiteraard krijgt u voordat u met de motorboot het water op gaat uitleg over het schip en de aanwezige apparatuur. Zo kunt u onbezorgd aan uw vaarvakantie op de Friese wateren beginnen.

    Als hoofdhuurder van de motorboot is het wel van belang dat u minimaal 18 jaar bent. Ook vragen wij voor het huren van motorjachten enige vaarervaring. Tip boek ook bij vertrek eerst een vaartraining voor bijvoorbeeld 3 uur. U krijgt dan van een ervaren schipper uitleg waar u de rest van de vakantie dan veel plezier aan kunt beleven.  

  • Hoeveel mensen kunnen er mee aan boord?

    Op de motorboten van De Hoek Watersport is plek tot tien personen.

    Zo kunt u een motorboot huren om met zijn tweeën op vakantie te gaan, maar ook een motorjacht om met uw gezin, een groep vrienden of de hele familie te genieten van een mooie tijd op het water.

  • Met een motorboot op vakantie in Friesland met kinderen: wat moet u weten?

    Ook voor kinderen is het een bijzondere belevenis om met een motorboot het water op te gaan voor een vaarvakantie.

    Wij adviseren om kinderen aan boord altijd een zwemvest te laten dragen, ook als ze al een zwemdiploma hebben. Zo kan het hele gezin onbezorgd genieten van een heerlijke vaarvakantie.

  • Mag de hond mee aan boord?

    Huisdiervriendelijke vakantiehuizen

    Ja, honden en andere huisdieren zijn bij De Hoek Watersport welkom aan boord om mee te gaan op vaarvakantie. U dient hiervoor het huisdier wel mee te boeken bij uw reservering.  

    Honden en andere dieren mogen alleen niet in de slaaphutten komen.

  • Hondenloopplank aanwezig ?

    We hebben 2 Hondenloopplanken beschikbaar en deze zijn super handig. Deze helpen u namelijk om uw geliefde hond of kat makkelijk aan en van boord te krijgen. U kunt dit bij uw boot mee boeken als een accessoire

    Er zijn 2 modellen een tot 90Kg en een grotere tot 150Kg.

    De voorraad is beperkt dus reserveer ze gelijk samen met uw boeking

  • Waar kunnen we naartoe varen?

    Op de mooie meren in Friesland geniet u van een heerlijke vakantie.

    Vanuit Langweer vaart u per motorboot naar het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Pikmeer, het Heegermeer, de Fluessen of het Slotermeer.

    Ook de Friese steden Sneek, Bolsward, Leeuwarden, Stavoren en IJlst zijn over het water bereikbaar, allemaal leuke plaatsen om tijdens uw vakantie een dag aan de wal door te brengen. Zie ook onze pagina over vaarroutes voor meer opties.

  • Wat zijn de kosten?

    Dit verschilt per boot en per periode waarin u op vakantie wilt.

    Onze motorboot Zwaluw, met aan boord plek voor 2 tot 6 personen, huurt u bijvoorbeeld al vanaf 799 euro per week. Motorboot Contessa, het grootste jacht in de vloot van De Hoek Watersport, met plek voor 6 tot 10 personen, huurt u vanaf 1.299 euro per week.

    Ook is het mogelijk een motorboot voor een weekend of midweek te huren. Klik op de knop hieronder voor alle informatie over het boeken van een motorboot.

  • Vissen: Heb ik een vergunning of vispas nodig?

    JA U heeft een visvergunning nodig. Wij mogen de week-vispas ook uitgeven maar hebben een beperkte voorraad . We adviseren u dan ook de pas tijdig bij ons te reserveren.

    Wij adviseren om tijdig, voor je visvakantie een vispas aan te vragen. Dit kun je eenvouding via je computer aanvragen. Voorde kleine vispas klik op "aanvragen kleine vispas" voor de nadere vispassen er zijn namenlijk meerdere passen verwijzen we u naar de site van  sportvisserijnederland .

    Indien je alleen een korte periode wilt sportvissen, bijvoorbeeld omdat je geniet van een welverdiende vakantie bij ons, kun je een weekvergunning aanschaffen. Deze weekvergunning, die je dezelfde mogelijkheden biedt als de VISpas, kun je kopen bij de VVVs en de hengelsportzaken in Fryslân. 

    VANAF 2019 kunt u ook bij ons als de Hoek Watersport, bij een tijdige reservering, een week vispas kopen. U kunt dan gelijke vissen bij uw aankomst en hoeft u niet zelf de vis-vergunning aan te vragen zoals bovenstaand omschreven. 

     

    Let op. Friesland heeft de natuur hoog in het vaandel staan en daarom is het niet overal toegestaan om te vissen. Ga dit dus van tevoren goed na voordat je een visstek uitkiest

  • Mag ik overal vissen in Friesland?

    Nee Helaas dat is niet overal toegestaan.

    Met haar vele meren en kanalen is Friesland één van de populairste bestemmingen in Nederland om te gaan vissen. Er is ruim 16.000 hectare aan viswater te vinden en ook al kan het bij mooi weer wat drukker zijn. Friesland heeft de natuur hoog in het vaandel staan en daarom is het niet overal toegestaan om te vissen. Ga dit dus van tevoren goed na voordat je een visstek uitkiest.  Visvergunning is vereist. Je kunt bij de ons, bij de receptie, de visweekpas kopen.  

  • De Hoek Watersport en privacyregels

    Vanaf 25 mei 2018, is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht.  De AVG bevat nieuwe privacyregels met als belangrijkste doel uw persoonsgegevens nog beter te beschermen. Op basis daarvan hebben ook wij ons huidige Privacyverklaring aangepast.

    Wij gebruiken uw informatie

    1. om uw boeking te registreren en contact met u op te kunnen nemen over uw reservering afhandeling en u hierover te kunnen bereiken
    2. voor onze maillijst, deze gebruiken we voor een kersgroet, andere leuke berichten of aanbiedingen.

    U kunt u ten alle tijden altijd afmeldingen van onze nieuwsbrieven, dit kunt u doen in de voettekst van elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt.

  • Waar kan ik een ligplaats vinden

    Er zijn veel ligplaatsen beschikbaar zowel in de natuur, passantenhavens of aan kades in en rond de steden. Met mooi weer, zonder veel wind, kunt u er ook voor kiezen om te gaan ankeren. Kijk hiervoor a.u.b. naar onze FAQ uitleg over "ankeren" want u mag niet overal ankeren.

    Ligplaats in de natuur.
    In de provincie Friesland zijn veel ligplaatsen in de natuur beschikbaar waar u gratis kunt overnachten. Veelal is er hiervoor wel een contributie vlag gewenst/vereist van de organisatie met de naam “Marrekrite” Deze organisatie onderhoudt aanlegplaatsen in Friesland en dekt haar kosten ook uit de verkoop van eigen "Marrekrite"  vlaggen. Wij hebben deze "contributie" vlag die jaarlijks uitkomt al voor u gekocht en deze vlag zit standaard op uw schip van de Hoek Watersport. Hiermee kunt gratis op de “Marrekrite” plekken aanmeren. U kunt zien dat u op een aanlegplaats ligt van “Marrekrite” als het bord van de “Marrekrite” aanwezig is. Het betreft hier vaak een steiger aanlegplaats in een vaart of aan een rand van een meer of aanlegplaatsen in en rond eilanden in de binnenmeren.

    Deze gratis ligplaatsen kennen geen voorzieningen zoals douche, toilet of een stroom-oplaadpunt. Wel is er bij de grotere ligplaatsvoorzieningen een afvalcontainer beschikbaar. Let op u mag vaak geen ligplaats innemen op het plek waar de afvalcontainers staan. Buiten de provincie Friesland is de stichting “Marrekrite” niet actief en gelden er dan ook andere regels. 

    Steden.
    In bijna alle steden die toegankelijk zijn voor de watersport zijn aanleg mogelijkheden gecreëerd voor schepen. Dit kan een ligplaats in een passentenhaven of aan een kade zijn. Kijk voor de exacte ligplaats-locaties op de waterkaart.  Deze aanlegplaatsen zijn niet gratis. Er zijn dan meestal wel voorzieningen zoals toilet, douche gelegenheid en een stroompaal beschikbaar. Het innen van liggeld gebeurd door een havenmeester. De tarieven zijn ca. vanaf 1 euro per meter bootlengte verhoogd met toeristenbelasting en opslagen voor stroomgebruik. Indien u even in een stad aanmeert om, op een officiele ligplaats, boodschappen te doen of te winkelen is er veelal geen liggeld verschuldigd. Het liggeld gaat meestal pas in als u ook besluit te overnachten. Er kunnen  ter plaatse ook andere regels gelden.  Bij de ligplaatsen staan borden waar u het havenkantoor kunt vinden om het liggeld  te voldoen en meer informatie in te winnen. 

     

  • Mag ik ook Ankeren

    JA. Maar U mag niet overal ankeren. Op de toegestane veilige ankerplekken is het vooral met mooi weer, zonder veel wind, erg leuk om een ankerplaats in te nemen. Aanlegplaatsen en ankerplaatsen zijn aangegeven op de waterkaarten. U moet er vooral op letten dat u geen hinder veroorzaakt. Zo is het niet toegestaan om in vaar geulen te ankeren.

    Ankeren.
    U kunt ankeren met het anker dat op het schip van de Hoek Watersport aanwezig is. Maar doe dit  alleen als u weet hoe, waar en onder welke omstandigheden u dat kunt doen. TIP.  U kunt er ook voor kiezen om heel eenvoudig te ankeren door gebruik te maken van een Ankerboei die op verschillende meren klaar liggen voor gebruik. Deze ankerboei plekken staan op de waterkaart aangegeven. Zie foto van ankerboei 

    Ankerboei
    In de Friese meren zijn op verschillende plekken ankerboeien beschikbaar welke worden beheert door “Marrekrite”.  Indien u van deze ankerplaatsen gebruikt maakt hoeft u zelf niet een anker uit te gooien. Lekker handig.  U kunt u schip gewoon vastmaken aan de ankerboei die al klaar ligt. Overnachten aan een ankerboei is ook toegestaan. Kijk hierbij wel goed naar de weersverwachtingen want het is niet prettig met veel wind voor anker te liggen.  Zie ook regels om te mogen ankeren.

    Gebruik maken van het anker op uw schip van de Hoek Watersport

    U kunt er ook voor kiezen om voor anker te gaan met het op schip aanwezige anker. U moet dan wel vaststellen dat u daar mag ankeren. In het binnenvaartpolitiereglement staan veel wateren waarin in het geheel niet geankerd mag worden behalve natuurlijk in noodgevallen.  In vaar geulen mag niet geankerd worden als de scheepvaart wordt belemmerd . Hebt u vastgesteld dat u mag ankeren let hierbij wel op de diepgang en ruimte rond uw ankerplaats. Als de wind draait moet u voldoende ruimte hebben om ook dan vrij van de wal en optionele ondiepte te blijven liggen. Wilt u voor eigen anker blijven overnachten controleer dan, voor de nacht, goed of de windvoorspelling geen toename wind laat zien en of uw anker goed vast zit.  Heeft u geen ruimte bootervaring raden wij u aan om s ’nachts niet te ankeren.

    Regels om te mogen ankeren.

    Als je tevreden bent met hoe het anker ligt of je zit vast aan de ankerboei hijs dan je de ankerbol. ( zie foto hieronder)  Deze is aanwezig op de schepen van de Hoek Watersport. De ankerbol is zwart en geeft aan andere schepen aan dat je voor anker ligt. ( zie foto voor voorbeeld) Je bent verplicht deze te gebruiken en om deze goed zichtbaar ten miste 4 meter boven het wateroppervlak (of zo hoog mogelijk als je een kleine mast hebt) op te hangen. EN 's- Nachts een naar alle kanten zichtbaar zijnde helder wit licht. Wat op voorgeschreven afstand zichtbaar is.

     

    Mag je overal ankeren.
    NEE
    . In het binnenvaartpolitiereglement staan veel wateren waarin in het geheel niet geankerd mag worden behalve natuurlijk in noodgevallen.  In vaar geulen mag niet geankerd worden als de scheepvaart wordt belemmerd, bovendien niet wanneer dat voor het desbetreffende water explicit wordt vermeld in het BPR.

  • Hoe gaat u met de COVID-19 voorwaarden ?

    Als de pandemie daar aanleiding toegeeft activeren we ons Coronavirus COVID-19 corona pagina . Momenteel is daar geen aanleiding meer toe.

    De Hoek Watersport  houdt de situatie omtrent het corona-virus en de aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten nauwlettend in de gaten. Wees gerust dat de veiligheid en gezondheid van u als onze gast en onze medewerkers onze absolute prioriteit heeft.

     

  • Moet ik de boot weer met een volle dieseltank inleveren ?

    Wij beschikken over een eigen haven met dieseltank die kan bij terugkomst worden gebruikt om uw schip weer af te tanken.

    U krijgt uw motorboot mee met een volle diesel tank. Bij terugkomst in onze haven tanken wij uw boot weer af en verrekenen we de verbruikte diesel met uw borg.
    U hoeft uw boot dus niet bij terugkomt van te voren vol te tanken dat wordt weer bij ons gedaan.
    Het diesel verbuik hangt sterk af van uw vaarsnelheid en de groote van het schip. Wij houden intern als indicatie een verbuikt van 4 liter per uur aan . Let op de dieselkachel gebruikt ook diesel . 
     

Leuke vaarroute of visstek zoeken

Kijk ook even op onze leuke vaarroutes en vis mogelijkeheden

We hebben op onze site speciaal voor onze gasten een paar leuke vaarroutes klaar gezet maar ook een overzicht gemaakt van de visstekken en de mogelijkheden weergegeven hoe u deze het beste kunt bereiken.  Op loopafsand bij uw Vakantiehuis of zelf het waterop in een bootje. We verwelkomen u graag bij de Hoek Watersport.  

Ga naar zoeken en boeken

Motorboot huren in Friesland en geen vaarbewijs nodig bij de Hoek Watersport


Voor al onze schepen hoeft u niet te beschikken over een vaarbewijs. Heeft u geen ervaring dan kunt u bij ons ook een vaartraining boeken. 

Wilt u ook op het water genieten

Bekijk hier welke boten u kunt huren 

Beschikbare Motorboten